sklepowe regały, bez uwzględniania ich producenta, czy takich szczegółów jak kolor. Projekt sklepu mięsnego o sporo łatwiej zaprojektować niż to jest w przypadku projektów restauracji albo cukierni. Zwykle sklep mięsny to wyłącznie przeszklone lady chłodnicze i stojaki, na których umieszczone są pozostałe produkty. Projektując sklep należy brać pod uwagę trzy punkty widzenia. Po pierwsze klientów, którzy muszą polubi robienie zakupów w sklepie i do niego wracać z uwagi na to, że jest to bardzo wygodne. Po drugie pracownikom również musi być wygodnie. Projekt cukierni chociażby musi uwzględniać to, aby pracownicy mieli wygodne stanowisko do przygotowywania deserów. Po trzecie należy brać pod uwagę przepisy. W lokalu muszą być wyraźnie oznaczone drogi pożarowe, czyli drogi ewakuacyjne. Wyjścia muszą być oznakowane a ścieżki w gronie regałami w sklepach odpowiednio szerokie. A przy tym należy przestrzegać przepisów sanitarnych, zatem w lokalu muszą być odpowiednie miejsca przeznaczone do higieny. To zwłaszcza istotne w sklepach spożywczych, gdzie sprzedawca myje narzędzia - noże. Do tego dochodzi ostatnia kwestia - przepisy bhp.
Warto zobaczyć: projekty wnętrz sklepów.