Przejdź do głównej zawartości

Sprzęt do restauracji

W miejscowościach turystycznych roi się od niewielkich knajpek z ogródkami, które goszczą turystów z odległych zakątków Polski. Dla wielu właścicieli biznes ma charakter sezonowy. Otwierają własne restauracje w czerwcu i zamykają we wrześniu.

Niektórzy co więcej prowadzą także pensjonaty, zatem sezon turystyczny to dla nich gorący okres. Czy taki biznes się opłaca? Czy warto założyć knajpę wyłącznie wówczas, gdy trwa sezon turystyczny a resztę roku żyć z zdobytych uprzednio pieniędzy. Na początku inwestycja jest dość duża. Do ogródka piwnego przyda się grill gazowy ogrodowy stal nierdzewna. To wydatek rzędu kilku tysięcy pln. Nieduży przydomowy grill można kupić znacznie taniej, ale grill, z którego będzie skorzystać wielu gości musi być duży. Biorąc pod uwagę kulinarne upodobania Polakó w, inwestycja zwróci się szybko - kazdy lubi grillowaną kuchnię, a na urlopie zapach pieczonych warzyw lub kiełbasy skusi niejednego turystę na diecie. W ogródku piwnym przyda się także maszyna do lodów włoskich. Latem, nawet jeżeli pogoda nie dopisuje turyści bardzo chętnie jedzą lody. Zaś lody włoskie uznawane są na najlepsze w smaku, w szczególności te oparte na tradycyjnej recepturze. Prócz lodów i grilla, turyści kochają także pizzę. Warto zatem zainwestować w elektromechaniczny piec do pizzy moretti forni. To duży wydatek, niemniej jednak pozwala także wydawanie dań na wynos. Turyści preferują zajadać się pizzą na plaży lub zamawiać ją na kolację do domku, tkóy wynajęli na czas urlopu. Jak widać dużych wydatkow na start jest sporo, ale przy dobrym sezonie mogą zwrócić się w miesiąc.
Zobacz więcej: piece konwekcyjno parowe.